2021-12-07 08:21:18• hírek • erdelysport.hu

Kovács István: 300!

fotó: frf.ro
fotó: frf.ro

Kovács István játékvezető vezette hétfő este a román labdarúgó élvonal 18. fordulójának rangadóját, a Botosani és a CSU Craiova közötti mérkőzést. Márpedig ez a találkozó több volt egy átlagos bajnokinál a nagykárolyi játékvezető számára: ez volt ugyanis a 300. mérkőzés a LIGA 1-ben, amelyen Kovács játékvezetőként működött közre.

Minden 1996-ban kezdődött, amikor az akkor 12 éves István a televízió előtt nézte a meccseket, elemezte a játékot és bírói döntéseket hozott. Ekkor döntötte el édesapja, aki a Nagykároly környékének ismert labdarúgója volt, hogy nagyobbik fiát beíratja játékvezetői tanfolyamra, idézi fel a kezdeteket a Gazeta Sporturilor. A labdarúgással is kacérkodó Kovács 2007-ben a Rapid és Dinamo közötti Szuperkupa-döntőn robbant be a román foci köztudatába, alig 23 évesen. Úgy, hogy addig még nem vezetett élvonalbeli meccset. Ez hamarosan megváltozott, még azon év őszén bemutatkozhatott a Liga1-ben is. Három évvel később lett FIFA-játékvezető, bíráskodott utánpótlás-világbajnokságon, az idei Európa-bajnokságon, rendszeres közreműködője a Bajnokok Ligája, az Európa Liga és a válogatott mérkőzéseinek.


A 37 éves Kovács jelenleg a harmadik helyen áll a Liga 1-ben legtöbb meccset vezető bíróinak rangsorában a 381 találkozón közreműködő Alexandru Tudor ésa Cristian Balaj (a Kolozsvári CFR nemrég kinevezett elnöke) mögött, aki 341 bajnokin fújta a sípot. Minden esélye meg van viszont, hogy idővel élre álljon, hiszen a jelenlegi szabályozások értelmében még 8 év van hátra pályafutásából.


Kovács a legendás Anderkó Ottó nyomdokaiba lépett, aki 1935-ben született Szatmárnémetiben és 2019-ben hunyt el Alsóegregyen. Anderkó 10 évig volt nemzetközi játékvezető, 1980-ben pedig partjelzőként működött közre az NSZK és Belgium közötti Európa-bajnoki döntőben. Visszatérve Kovács jubileumi bajnokijára, a Botosani és a Craiova 2-2-re végzett egymással, a sípmester pedig összesen hét sárgát osztott ki és egy büntetőt ítélt meg, amit azonban a vendégek támadója, Andrei Ivan elhibázott.


További sporthírekért kattintson az erdelysport.hu-ra!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: